kolmapäev, 15. august 2012

Katoliiklik püha

Täna on Maarja taevasseminemise päev ja kõik puhkavad. Küsisin eile oma mentorilt, kuidas seda päeva tähistatakse ja tema kehitas vaid õlgu. Kombekad katoliiklased käivad kirikus ja loevad oma palveid, kombetud noored naudivad vaba päeva. Kuigi katoliiklus on aja jooksul oma kombitsaid koomale tõmmanud, ei tähenda see, et kõik need usupühad (punased päevad) tuleks ära kaotada. Oh ei! Sloveenia ei ole ka Hispaania: siin ei järgne püha pühale ja puente´t ei peeta.

"Puente" (tõlkes "sild") tähendab, et kui kahe püha või püha ja nädalavahetuse vahel on üks tööpäev, siis see liidetakse sujuvalt vabade päevade hulka. Pole mingit põhjust üheks päevaks tööle tulla, et järgmisel päeval jälle pidutseda. Kui ma õigesti mäletan, siis uus valitsus kaotas puente ära ja neljapäevased/teisipäevased pühad liikusid reedele/esmaspäevale. Majanduskriis mõjub mañana-kultuurile hävitavalt.

Eile oli mu selle nädala teine ja viimane praktikapäev. Kuigi sloveenlastel pole puente´t, siis praktikant ehitab pikka ja ilusa silla :). Praktika toimus Dupleki raamatukogus, mis asub minu kodust ca 13 km kaugusel. Mentor andis juhised kohalejõudmiseks (ta on karm naine!) ja saingi jalgrattaga mööda maanteed vurada. Rattateid oli vähe, aga õnneks keegi teel otsa ei sõitnud (mõni küll möödus ohtlikult lähedalt). Raamatukogus sain uusi teavikuid sisestada, laenutada ja tagastada, reserveeringuid otsida... See oli tõeliselt mõnus päev! Mentor muidugi kogu aeg seletas, et tema kaastöötaja pole tumm ega ebaviisakas, ta on lihtsalt eestlane (mis teeb sama välja :)). Sõime ploome ja aprikoose (mentori ämma aiast korjatud. Otse loomulikult!) ning rääkisime raamatukogude tumedast tulevikust.

Täna hommikul tegin endale lõpuks polentat ja kuigi Itaalia toidud on (maailma)kuulsad (ekslikult arvasin, et tegu on mingi kohaliku ollusega), siis polenta jättis küll soovida.

Kas nüüd peaksin kirikusse minema?

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar